.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΝΥΣΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ MOZZILA FIREFOX

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Θέσπις: Δραστηριότητες και προϋπολογισμός

Σε παλαιότερηανάρτηση είχαμε ασχοληθεί με την επίσημη πρώτη του ΔΣ του νέου Οργανισμού Νεολαίας, Άθλησης και Πολιτισμού του Δήμου Διονύσου, που φέρει την επωνυμία ‘Ο Θέσπις’. Ψάχνοντας την καταγωγή του ονόματος, βρήκαμε ότι ο Θέσπις ήταν ποιητής του 6ου πΧ αι, που έζησε στην περιοχή μας και θεωρείται σύμφωνα με την παράδοση ο εφευρέτης της τραγωδίας και πιθανότατα και ο πρώτος ηθοποιός.
Μάλιστα, από αύριο ξεκινούν οι πρώτες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ έχει ήδη αναγγελθεί η λειτουργία ενός αθλητικού summer camp για παιδιά. Ελπίζω μόνο η κάπως 'κοντινή' ημερομηνία (σε συνδυασμό με την μάλλον αργοπορημένη αναγγελία) να μην εμποδίσει τον κόσμο να παρακολουθήσει στο ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου τους παραδοσιακούς χορούς και την συναυλία που είναι αφιερωμένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Όπως διαβάζουμε (και πάλι) στην Βορεινή, πριν δύο εβδομάδες ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του Θέσπιδος [και όχι ‘Θέσπη’, όπως λανθασμένα αναγράφεται], ενώ την περασμένη Τρίτη ψηφίσθηκε και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του (που όμως πουθενά δεν αναφέρεται αναλυτικά ποιο είναι). Αναφορικά όμως με τον προϋπολογισμό, υπάρχουν κάποια σημεία που τραβούν την προσοχή. Για παράδειγμα:
· Προβλέπεται η παραχώρηση (εκμίσθωση) των εγκαταστάσεων του Θέσπιδος σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και φορείς για την διοργάνωση εκδηλώσεων και γενικά την παροδική εκμετάλλευσή τους - χωρίς όμως να αναφέρεται το κόστος και η διάρκεια των εκμεταλλεύσεων αυτών.
· Προβλέπεται επίσης η ύπαρξη εισιτηρίου για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.α., αλλά και για μαθήματα παιδικών αθλημάτων, γυμναστικής και σεμινάρια για τέχνες,  που θα διοργανώσει μέσα στο 2011- χωρίς όμως και πάλι να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την τιμολογιακή πολιτική.
· Δεν προσδιορίζεται πόση θα είναι η επιχορήγηση του δήμου στο σύνολο του προϋπολογισμού, που ανέρχεται (για το δεύτερο μισό του 2011) στα 1.051.600 ευρώ!
Διαφαίνεται δηλαδή μία τάση δημιουργίας εσόδων από τις υποδομές και τις δραστηριότητες του Θέσπιδος, ενώ μέχρι τώρα οι μεν τοπικοί φορείς δεν πλήρωναν για την χρήση των δημοτικών εγκαταστάσεων, οι δε δραστηριότητες είχαν μηδενικό ή πολύ χαμηλό αντίτιμο. Θα μου πείτε, είμαστε σε δύσκολους καιρούς και οι δήμοι δεν έχουν πια απλόχερες επιδοτήσεις από το κράτος. Συμφωνώ! Και παρότι είναι πολύ πιο δύσκολο σήμερα για τις οικογένειες της περιοχής να βάλουν πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη, πιστεύω ότι πολλοί θα συμφωνούσαν να γίνει μια σοβαρή κοστολόγηση της λειτουργίας του οργανισμού και μια ορθολογική εκτίμηση του κόστους του εισιτηρίου ανά περίπτωση.
Αν όμως προσέξουμε καλύτερα το σκέλος των εξόδων, παρατηρεί κανείς μερικά πολύ περίεργα και καθόλου ορθολογικά πράγματα:
· Οι δαπάνες του διοικητικού προσωπικού (1-2 άτομα για ένα επτάμηνο) μαζί με τις αμοιβές λογιστών (τήρησης διπλογραφικού συστήματος και ορκωτών) ανέρχονται σε 203.600 ευρώ (!). Το προσωπικό όμως αυτό (;) χρεώνεται ξανά παρακάτω (ως ‘παραγωγική δαπάνη’) με ένα ποσό 60.000 ευρώ (!) (ποιος λοιπόν παίρνει τι εδώ;)
· Προβλέπονται “αμοιβές αιρετών και τρίτων” της τάξεως των 186.700 ευρώ (!), ενώ επιπλέον προβλέπονται και “παροχές τρίτων” της τάξεως των 152.800 ευρώ (έχουν άραγε σχέση οι μεν 'τρίτοι΄με τους δε και σε τι ύψος ανέρχονται οι αμοιβές των αιρετών;)
· Τέλος, προβλέπονται και “γενικά έξοδα” (μη προσδιοριζόμενα περαιτέρω) ύψους 348.600 ευρώ (!) (τι αφορούν άραγε;)
Δηλαδή, προκύπτει ένα σύνολον περίπου 740.000 ευρώ  για δραστηριότητες που δεν προσδιορίζονται και που θα ολοκληρωθούν εντός επτά μηνών (!!!...)
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η εταιρεία που, όπως λέγεται, “υποστήριξε ατύπως” την σύνταξη του προϋπολογισμού (γιατί επίσημη ανάθεση δεν φαίνεται να υπάρχει) είναι η ίδια εταιρεία (οικονομικών συμβούλων – ορκωτών λογιστών) στην οποία είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση και η οποία φαίνεται ότι έχει αναλάβει ‘εργολαβικά’ το consulting του δήμου. (Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει δηλαδή…)
Δεν είμαι (ακόμα) σε θέση να γνωρίζω εάν υπάρχει και άλλος, πιο αναλυτικός προϋπολογισμός. Αν υπάρχει, τότε δεν είναι πουθενά δημοσιευμένος (για το κοινό). Πάντως αυτός, ο μόνος επί του παρόντος, είναι επιεικώς απαράδεκτος. Και σε κάθε περίπτωση, γεννά πολύ σοβαρές επιφυλάξεις κακοδιαχείρισης και σπατάλης των πόρων του δήμου. Γεννά επίσης σοβαρά ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους που το summer camp του Θέσπιδος είχε διπλάσιο κόστος σε σχέση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα που διοργανώνουν Σύλλογοι Γονέων. ( Όπως πχ ο ΣΓΚ του Δημοτικού της Άνοιξης, με τον οποίον επικοινωνήσαμε και μάθαμε πολλά κι ενδιαφέροντα. Αλλά για το ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε σε επόμενη ανάρτηση).
Ευτυχώς όμως, για να ισχύσει ο προϋπολογισμός αυτός πρέπει να ψηφισθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ας αναμείνουμε λοιπόν εκεί να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Αν πάλι δεν δοθούν, τότε θα ήθελα να συστήσω στους σύμβουλους μας να είναι πολύ προσεκτικοί με την ψήφο που θα δώσουν. Μέχρι τότε, κάνε κουράγιο μπάρμπα Χρήστο και πέστους να τα αναλύσουν καλά και να στα εξηγήσουν καλύτερα. Μη γίνουμε ρεζίλι…

8 σχόλια:

 1. Ανώνυμος17/6/11 11:12 π.μ.

  Να μη γκρινιάζω μόνο.Η ανάρτηση αυτή (όπως και "το χωράφι του παππού τους"),είναι πράγματι πολύ καλά τεκμηριωμένη,με τη πρέπουσα κριτική και χωρίς προσωπικές υπερβολές. Μπράβο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φαίνεται πως έπιασε τόπο η υπενθύμιση που έκανα (στην 2η παράγραφο) ότι δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δημοσιεύθηκε σήμερα στην Βορεινή (http://www.voreini.gr/?p=64304).
  Άντε, με το καλό να αναρτηθεί και στην (επίσημη) ιστοσελίδα του Δήμου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εκκλησιαστής17/6/11 12:47 μ.μ.

  Αν προσέξεις το πρακτικο του 11ου δημοτικου συμβουλιου (2ο θεμα), η επιδοτηση του Δήμου είναι 600.000. Οποτε προφανως τα υπολοιπα 450.000 θα τα πληρωσουν απο την τσεπη τους οσοι συμμετασχουν στα προγραμματά του.
  Οι ιδιοι λενε οτι το 2010 τα ποσα που πληρωθηκαν ηταν 80+60+30=170.000, πραγμα που σημαινει οτι προβλεπουν αλλα 280.000 ευρω !!!! Και για ποσες παραπανω εκδηλωσεις και προγραμματα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος17/6/11 8:16 μ.μ.

  Θα ήθελα να σταθώ λιγάκι στην απαράδεκτη, κατά τη γνώμη μου, απουσία επίσημης ενημέρωσης για τα καλοκαιρινά προγράμματα των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων- και εννοώ την απουσία οιασδήποτε σχετικής ανακοίνωσης από το site του Δήμου, μέχρι και σήμερα απόγευμα Παρασκευής 17 Ιουνίου. Μια εφημερίδα δηλαδή "υποκαθιστά" το Γραφείο Τύπου;;; Και γιατί μονάχα αυτή και όχι όλες; Αν δεν κάνω λάθος, οκτώ(8) τοπικές εφημερίδες κυκλοφορούν στο Δήμο μας.
  ΔΗΜΟΤΙΣΣΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος17/6/11 9:07 μ.μ.

  Δεν υποκαθιστά, ΕΙΝΑΙ το γραφείο τύπου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος17/6/11 11:35 μ.μ.

  Αγαπητοί φίλοι, μου φαίνεται ότι λησμονήσατε τον σφιχτό προεκλογικό εναγκαλισμό μεταξύ της Βορεινής και της παράταξης του νυν δημάρχου... Κανονική εργολαβία! Και όλα με το αζημίωτο φυσικά! Για την ενημέρωση των πολιτών βρε αδελφέ!
  Ο ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΔΗΛΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η Βορεινή είναι ο μόνος τρόπος που (επί του παρόντος) μπορεί κανείς να πληροφορηθεί το τι συμβαίνει από πλευράς δραστηριοτήτων στην περιοχή. Αν και μέχρι τώρα η πληροφόρηση ήταν κυρίως ρεπορτάζ, δηλαδή μετά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τώρα είναι και με την μορφή ανακοινώσεων, που μπαίνουν κάπως πιο έγκαιρα.

  Σε τελική ανάλυση, αυτή η εργολαβία ίσως καινα κοστίζει πιο φθηνά από τα κατά τ' άλλα αξιαγάπητα στελέχη του ... γραφείου τύπου. Αν μάλιστα έδιναν στην δημοσιότητα τις σχετικές δαπάνες και ήταν λογικές, εγώ τουλάχιστον δεν θα είχα ιδιαίτερες ενστάσεις για την μέθοδο των "ανταποδοτικών οφελών" δημάρχου - εφημερίδας. Κι αυτό γιατί την επόμενη φορά θα ξέραμε εκ των προτέρων την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης.

  Η μόνη μου σύσταση θα περιοριζόταν σε θέματα ρεαλιστικής απεικόνισης της πραγματικότητας. Και μιλώ για την (μάλλον ατυχή από πλευράς προβολής και φτωχή από πλευράς συμμετοχής) εκδήλωση υπέρ καθαριότητας στο Βρυσάκι. Η οποία παρουσιάσθηκε σαν σούπερ ντούπερ επιτυχία, τόσο από την "Βορεινή", όσο και από το πρόσφατο "Μέλλον" - και μάλιστα χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις αλλά σε διαφορετική σειρά .... (Πρόσεξα επίσης ότι το Μέλλον τα ονόματα των παρευρεθέντων "προεστών" της πόλης αναφέρονται δύο φορές, στην αρχή και το τέλος του ολοσέλιδου άρθρου - φαντάζομαι προς εμπέδωση από το κοινό...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εκκλησιαστής18/6/11 10:14 π.μ.

  Αγαπητοι φιλοι, ο προεδρος - πελατης ζει το ονειρο της δημοσιοτητας (οπως και πολλοι αλλοι στην "παρεα") και ο εκδοτης ειναι εκει για να του το κανει "πραγματικοτητα". Αν τους προσεξετε θα δειτε οτι πανε συχνα μαζι.
  Το θεμα ειναι να μην χανουμε την ουσια: αν το τελικο αποτελεσμα ανταποκρινεται στις αναγκες μας και ποσο κοστιζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή