.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΝΥΣΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ MOZZILA FIREFOX

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Με τους δημότες ή με τις παρατάξεις;

Η ελάσσων μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου κυκλοφόρησε χθες μια ανακοίνωση επ’ ευκαιρία των όσων συνέβησαν στην πλευρά της πλειοψηφούσας παράταξης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας. Στην ανακοίνωση αυτή γίνεται λόγος για την επί εξάμηνο απραξία της δημοτικής αρχής και για τα διαλυτικά φαινόμενα, λόγω της ύπαρξης πολλών και αγεφύρωτων ομάδων στο εσωτερικό της. Και καταλήγει καλώντας:
τις δημιουργικές δυνάμεις μέσα στο Δ.Σ., χωρίς αγκυλώσεις και προκαταλήψεις, να εργαστούν για το ξεπέρασμα της κρίσης και των αδιεξόδων και με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον των δημοτών και όχι των παρατάξεων και των ιδιοτελών συμφερόντων.
Τι όμως συνέβη στο τελευταίο ΔΣ; Όπως μας πληροφόρησε η 'Δημότισσα Διονύσου' με χθεσινό της σχόλιο, ο Αντιπρόεδρος κ. Ροΐδης ‘ενημέρωσε’ τον δήμαρχο (χα, χα!) ότι στο εσωτερικό της πλειοψηφίας λειτουργεί συντεταγμένη αντιπολίτευση, η οποία εργάζεται μεθοδικά και συνεργάζεται μάλιστα με φίλιες δυνάμεις της (‘εξωτερικής’) αντιπολίτευσης, με στόχο να αποδυναμώσουν το Δήμαρχο και να καταβαραθρώσουν το Δήμο.
Βέβαια, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, το επεισόδιο αυτό ήταν ένα ανάμεσα στα πολλά που έχουν προηγηθεί και άλλα που πρόκειται να έρθουν. Γι αυτό κι αξίζει να αναφερθούν και μερικά ακόμη στοιχεία γύρω από την ιστορία αυτή, που είναι πολύ κατατοπιστικά και συμπληρώνουν κι άλλο την μέχρι τώρα εικόνα:
1. Επί της ουσίας, ο Αντιδήμαρχος ‘φωτογράφησε’ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που φέρεται να ηγείται ομάδας συμβούλων (παλιών συνεργατών του), που διαφωνούν με την ασκούμενη (;) πολιτική της δημοτικής αρχής. (Αναρωτιέμαι αν πρέπει να ψέξει κανείς τον Πρόεδρο του ΔΣ ότι έκανε κάτι τέτοιο ή ότι άργησε τόσο να το κάνει…).
2. Αφορμή (;) της καταγγελίας του Αντιδημάρχου ήταν η ανακοίνωση του Δημάρχου ότι θα αντιμετωπισθεί ευνοϊκά προς τους κατοίκους Άνοιξης το ζήτημα που έχει προκύψει από τους διογκωμένους λογαριασμούς νερού που έχουν αποσταλεί. Είχε όμως προηγηθεί η καταψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο (με οριακή πλειοψηφία) μιας εισήγησης του ίδιου αντιδημάρχου περί παραγραφής χρεών δημοτών της (πρώην) Δροσιάς. (Το περίεργο είναι ότι ο Πρόεδρος με τον Δήμαρχο είχαν ψηφίσει υπέρ της εισήγησής του, έστω και τροποποιώντας την ελαφρώς για λόγους νομιμότητας. Αρκετοί όμως σύμβουλοι της πλειοψηφίας συντάχθηκαν με την μειοψηφία και καταψήφισαν). Οπότε, υπό το βάρος της ‘αδικίας’ προς τους κατοίκους του βιλαετιού του, ο συναισθηματίας ‘μοναχικός καβαλάρης’, όπως αυτοχαρακτηρίσθηκε, επέστησε την προσοχή του δημάρχου στον άσπονδο και υποσκάπτοντα ‘φίλο’ του.
3. Είχε επίσης προηγηθεί πρόσφατα μια ολομέτωπη εσωτερική σύγκρουση του Προέδρου του ΔΣ με την ηγετική ομάδα της πλειοψηφίας (στην οποία ανήκει ο Αντιδήμαρχος), επ’ ευκαιρία του θέματος της εγκατάστασης στην Άνοιξη του αμαξοστασίου  του Δήμου. (Κατ’ άλλους εκεί κρύβεται σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών!). Κατά την διάρκειά της, ο Πρόεδρος του ΔΣ φέρεται να κατήγγειλε ότι ο Δήμος λειτουργεί με ειλημμένες αποφάσεις που παίρνονται από τον ίδιο τον δήμαρχο και μια κλειστή ομάδα. Επί δε του προκειμένου θέματος, ότι υπάρχουν ήδη συμφωνίες περί συγκεκριμένου οικοπέδου. Απείλησε δε ότι όχι μόνο θα διαφοροποιηθεί και θα δημοσιοποιήσει τις καταγγελίες του, αλλά και θα εμποδίσει ο ίδιος την ιστορία αυτή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τελικά το θέμα απεσύρθη από την προχθεσινή συζήτηση του ΔΣ – άραγε μόνιμα ή προσωρινά; (Εδώ και λίγο καιρό, φίλος αναγνώστης μου κατήγγειλε το πολύ σοβαρό θέμα του αμαξοστάσιου - σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών και σύντομα ελπίζω ότι θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.)
4. Λίγο αργότερα όμως στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ και ενώ συζητιόταν το σχέδιο κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου (που είχε προταθεί από κοινού από το διακομματικό προεδρείο συν την εκπρόσωπο της 4ης παράταξης), ο Αντιδήμαρχος έκανε μια ‘κουφή’ πρόταση να αναβληθεί η συζήτηση, λόγω του ότι δεν είχε προηγηθεί επαρκής διαβούλευση με τους … δημότες! (Ομολογουμένως είναι εντυπωσιακή από πλευράς δημοκρατίας και συμμετοχής αυτή η πρόταση! Ακόμα δε περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη τον τρόπο λειτουργίας του ως Αντιδημάρχου. Βεβαίως, μετά την μεταμόρφωση του Σαούλ σε Παύλο, όλες αυτές οι μεταστροφές είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες…). Επί του θέματος όμως, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την διαδικαστική αυτή πρόταση, εμφανίσθηκε μια άλλη ‘εσωτερική’ ομάδα, διόλου ευκαταφρόνητη στο μέγεθος, της οποίας φέρονται να ηγούνται δύο άλλοι αντιδήμαρχοι – των Οικονομικών και των Διοικητικών! (Και υπάρχει και τρίτη – αυτή του Δημάρχου - ίσως και τέταρτη… Όπως είχαμε επισημάνει πρόσφατα, η άγρια αυτή μάχη αφορά την ενδεχόμενη ή επικείμενη παύση του Δημάρχου για προηγούμενα διοικητικά παραπτώματα, αλλά και τις επόμενες εκλογές).

Κατά την γνώμη μου, το θλιβερό με την υπόθεση είναι ότι η παράταξη αυτή κέρδισε τις εκλογές προβάλλοντας (ανάμεσα σ’ άλλα) την απεξάρτηση από τα κόμματα και τους εσωτερικούς μηχανισμούς - συσχετισμούς τους. Σε ελάχιστο όμως χρόνο, όχι μόνο αναπαρήγαγε τα νοσηρά εσωκομματικά συμπτώματα, αλλά δεν μπόρεσε ούτε καν να τα διαχειρισθεί, καθώς δεν είχε διαθέσιμο προϋπολογισμό για όσα βολέματα χρειαζόντουσαν (ευτυχώς!). Το ζήτημα αυτό είχε εντοπισθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (Καινούργια κρασιά σε παλιά ασκιά), όπου είχαν τεθεί κάποιες προϋποθέσεις για την ύπαρξη ουσιαστικής αλλαγής. Δυστυχώς, οι παράμετροι αυτές προσπερνιούνται συνήθως από τους εμπλεκόμενους σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι πιο εύκολο να στοιχίζεσαι και να διαχωρίζεις, παρά να συνθέτεις. Είναι  πιο ‘ασφαλές’, αλλά τελικά λιγότερο αποτελεσματικό!
Καλοδεχούμενη λοιπόν η πρόσκληση της ‘Συμμαχίας’, αλλά και όποιων άλλων προβληματίζονται παρομοίως. Όμως, ας σκεφθούμε όλοι μας τα εξής:
-  Ποιες είναι αυτές οι δημιουργικές δυνάμεις; Μήπως οι παρατάξεις που ήδη υπάρχουν σήμερα, απλώς αναδιαταγμένες με ‘μεταγραφές’ και προσχωρήσεις, όπως άλλωστε συνέβη προεκλογικά; Δεν νομίζω!
-  Και πώς / πού αλήθεια θα συναντηθούν αυτές οι δυνάμεις’; Με ‘διακηρύξεις’ στους ‘μαζικούς χώρους’ που μέχρι τώρα συνήθιζαν να ‘τρυγάνε’; Και πάλι δεν νομίζω!
-  Είμαστε στ’ αλήθεια διατεθειμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε; Οι μεν σαν εκπρόσωποι – εντολοδόχοι κι οι δε σαν εντολείς – πελάτες;
-  Καταλαβαίνουμε στ’ αλήθεια ότι ο μέχρι τώρα τρόπος δεν οδηγεί πουθενά; Ή μήπως απλώς ζητάμε μια ρεβάνς;
-  Και εν τέλει, τι είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε πίσω για να προχωρήσουμε μπροστά;  
Αυτά, προς το παρόν. Και καλό Σύνταγμα!

6 σχόλια:

 1. Ένας φίλος αναγνώστης μου έστειλε ένα ενδιαφέρον σχόλιο απευθείας στο μεϊλ. Αναδημοσιεύω ένα μέρος του σχετικό με το θέμα της ανάρτησης:

  θέλω να τονίσω τις ιδιαίτερες ευθύνες των ανθρώπων του "κλίματος Νικητόπουλου". Στήριξαν με πάθος την εκλογή του Καλαφατέλη σαν δημάρχου και συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτό, έτσι χωρίς πρόγραμμα. Κατέχουν σήμερα κορυφαίες θέσεις ευθύνης (πρόεδρος ΔΣ, αντιδήμαρχος κλπ). Συνεργάστηκαν με ομάδες και μπουμπούκια και αγνόησαν άλλες προτάσεις συνεργασίας, που κατατέθηκαν συγκεκριμένα, σαν μη νικηφόρες (λες και η εξουσιομανία είναι το μοναδικό κριτήριο των πράξεων μας).
  Τώρα πληρώνουν το τίμημα και θα τους πάρει κι αυτούς η μπάλα.... Γι΄αυτό ένας εύστοχος τίτλος για το προχθεσινό ΔΣ θα ήταν:
  Ροϊδης - Νικητόπουλος, σημειώσατε 1.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος29/6/11 1:11 μ.μ.

  α)Ο κος Καλαφατέλης επέλεξε και ήξερε με ποιούς συνεργάτες πάει.Δεν του φταίει λοιπόν κανένας.Γιαυτό,ο ίδιος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο ότι και αν-από εδώ και πέρα-γίνει.
  β)Η σκοτεινή επιμονή του σε πρόσωπα και καταστάσεις δείχνουν ότι δεν είναι τελικά μόνο μικρός ηγέτης αλλά και επικίνδυνος.
  γ)Ξέρω πια ότι στο δήμο μας άξιζε κάτι πολύ καλύτερο.Σας παρακαλώ όμως μη μου κάνεται λόγο για τα άλλα σχήματα και τους άλλους επικεφαλείς.
  δ)Γ.Κ.,καληνύχτα,μία ελπιδα ήσουνα και χάθηκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος29/6/11 3:46 μ.μ.

  Ο γιαννάκης ο Μικρός απεδείχθη ολίγιστος...

  Προέκυψε δύσπεπτος ο Δήμος...

  Με την μικρή "ιδιόρρυθμη" Κοινότητα τα κατάφερνε καλά, το μάντρωνε το ποίμνιο, μοίραζε συγκατάβαση και υποσχέσεις, έκανε και δυο -τρία παλαιοκομματικά κολπάκια με "πρόθυμα" ανδρείκελα... Τώρα όμως;

  ΔΗΚΤΙΚΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος29/6/11 4:29 μ.μ.

  Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις...

  http://www.tomellon.gr/Portals/0/205%5B1%5D%20%28500%20x%20375%29.jpg

  ΠΙΚΡΑ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος30/6/11 10:07 π.μ.

  Εχεται δεί θριαμβευτή σε ελάχιστο χρόνο να μην ελέγχει τίποτα?
  Αν όχι ρωτήστε στο δήμο και τους δημότες Διονύσου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος30/6/11 2:27 μ.μ.

  Μήπως αυτό αποδεικνύει πως από την αρχή δεν έλεγχε τίποτα και κανέναν; Οπότε και με την έννοια αυτή, αναρωτιέμαι, στις τελευταίες εκλογές τι και ποιος θριάμβευσε...
  ΔΗΜΟΤΙΣΣΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή