.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΝΥΣΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ MOZZILA FIREFOX

Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Διαβούλευση: Χαμένοι στη μετάφραση

Η Διαβούλευση είναι μια πικραμένη ιστορία στον δήμο Διονύσου, που έχει απασχολήσει αρκετές φορές αυτό το blog: από τις αποτυχημένες απόπειρες συγκρότησής της μέχρι τις συνέπειές της στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, που παραμένει μπλοκαρισμένο με διορία μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εξ ου και το (όψιμο) ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την ψήφιση κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Πρόσφατα, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε τους απολογισμούς  των Αντιδημάρχων για το 2011. Κι ανάμεσά τους, υπάρχει ο απολογισμός της αρμόδιας Αντιδημάρχου κ. Σαραντάκη, από τον οποίο αντλώ κάποια στοιχεία για το σημερινό θέμα. (Πρακτικό Εκτελεστικής Επιτροπής, 8/2/2012, σελ. 39 - 44). Διαβάζοντας κανείς τα αναγραφόμενα στις 5 αυτές σελίδες, μένει με την εντύπωση ότι την χρονιά που πέρασε πραγματοποιήθηκε στον δήμο Διονύσου ένας ... οργασμός διαβουλεύσεων - δεκαεπτά (17) τον αριθμό! Απίστευτο κι όμως "αληθινό", τουλάχιστον σύμφωνα με την κ. Σαραντάκη...

Παρατηρώντας όμως προσεκτικότερα, βλέπει κανείς ότι η αντιδήμαρχος χρησιμοποιεί μια (πολύ) διασταλτική ερμηνεία της έννοιας "διαβούλευση". Δηλαδή, βαφτίζει έτσι την όποια απλή συνάντηση, συζήτηση ή σύσκεψη πραγματοποίησε την περασμένη χρονιά με υπουργούς, υπηρεσιακούς παράγοντες ή πολίτες - ακόμα και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για την παροχή διευκρινίσεων επί εγκυκλίων...  Κι ακόμα, βαφτίζει "διαβούλευση"την συλλογή και μελέτη εγγράφων και δικογράφων (!), την οργάνωση εκδηλώσεων και δωρεάν σεμιναρίων χορού, καράτε, δημιουργικής απασχόλησης, ψυχολογίας κλπ (!), την προσφορά κρασιού, μπύρας και φαγητού (!) και άλλα πολλά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα "διαβουλεύσεων" αποτελούν τα παρακάτω (σε παρένθεση ο α/α του απολογισμού της):
-    Οι ενημερωτικές συναντήσεις (και χωρίς πολλά περιθώρια αντιρρήσεων) με τους φορείς που θα συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης (1)
-    Οι διευκρινιστικές ερωτήσεις προς υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΣ επί μιας εγκυκλίου του (3) 
-    Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων που θα συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης και η επιλογή αντιπροσώπων δια κληρώσεως αντί επιλογής από τους ίδιους (4)
-    Η επιβεβαίωση της συμμετοχής στην Επιτροπή των κληρωθέντων δημοτών (5)
-    Η μελέτη, συλλογή στοιχείων, δικογράφων, γνωμοδοτήσεων, αποφάσεων, εγγράφων, διαγραμμάτων κλπ και ενημερώσεις και λοιπές συσκέψεις για το θέμα του ΤΥΠΕΤ (7)
-    Η συγκέντρωση στοιχείων και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την υφυπουργό Παιδείας για την παραχώρηση οικίσκου – δασοφυλακείου για στέγαση νηπιαγωγείου (12)
-    Η συνάντηση με την δωρήτρια και υπηρεσιακούς παράγοντες για τον βρεφονηπιακό σταθμό Κουκουτσέα (13)
-    Η οργάνωση επιτόπιας σύσκεψης με εκπροσώπους ΥΠΠΟΛ και μιας Κίνησης Πολιτών για την διαφύλαξη και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στη Ραπεντώσα (14)
-    Η συλλογή εγγράφων, μελέτη, οργάνωση σύσκεψης για την αντίκρουση αγωγών κατά του Δήμου (16)
-    Η υποστήριξη και οργάνωση εκδηλώσεων στην τοπική κοινότητα Διονύσου: δημοσιοποίηση, φροντίδα χώρου, προσφορά κρασιού, μπύρας και φαγητού (18)
-    Η διοργάνωση ράλλυ - υποστήριξη της ΦΙΛΠΑ (Φίλοι Παλαιού Αυτοκινήτου) (19)
-    Η υποστήριξη λοιπών δράσεων: προσφορά μελετών, δωρεάν μαθήματα χορού, καράτε, δημιουργικής απασχόλησης, μπριτζ, ψυχολογίας, κλπ (21)
-    Η οργάνωση ημερίδας για την βράβευση Σουηδού επιστήμονα και εθελοντών του δήμου από την ΜΚΟ UNESCO Πειραιώς και Νήσων (22)
-    Η συλλογή προτάσεων, οργάνωση 3 συσκέψεων, σύνταξη εισήγησης και η ... διαβούλευση με τον νικητή για την βελτίωση του επιλεγέντος λογότυπουγια το Λογότυπο του δήμου (23)
-    Η μέριμνα για την επίλυση διαφορών μεταξύ κατοίκων, που αοφορύσαν "ογκώδη αντικείμενα από μεσοτοιχία" (27)  
-    Η επικοινωνία με το Δασονομείο Αγ. Στεφάνου για κοπές ξερών πεύκων, παράνομες κοπές δένδρων, απόρριψη μπαζών κλπ (28)
-    Η επικοινωνία με το υπουργείο Μεταφορών και η ενημέρωση των υπηρεσιών για την βελτίωση δρομολογίου λεωφορειακής γραμμής (29).
 Οι παραπάνω ενέργειες της αντιδημάρχου είναι καθόλα θεμιτές, εντούτοις απέχουν παρασάγγας από την πραγματική έννοια (και πρακτική) της διαβούλευσης, η οποία είναι
μια αμφίδρομη επικοινωνία και κανονιστική διαδικασία ανάμεσα στους διαμορφωτές της πολιτικής (policy makers) και στα μέρη τα οποία αυτές οι πολιτικές αφορούν, πχ φορείς και πολίτες (stakeholders), με στόχο οι πρώτοι να εισακούσουν τις απόψεις των δεύτερων. Σκοπός της είναι να αλλάξει την σχέση που παραδοσιακά υπάρχει μεταξύ Αρχών και Πολιτών. (Οδηγός Δημοτικής Διαβούλευσης, Υπουργείο ΅Εσωτερικών - ΕΕΤΑΑ, σελ. 7-8)
Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στον απολογισμό είναι η παράλειψη της λέξης "διαβούλευση" όταν η αντιδήμαρχος αναφέρεται (;) στα πεπραγμένα της για το ακανθώδες πρόβλημα που απασχολεί πολλές εκατοντάδες δημοτών από την περιοχή του Διονύσου - μάλλον στο σύντομο και ασαφές σημείο 10. Πρόκειται για την δήλωση στο Κτηματολόγιο από τον παλαιό δήμο Διονύσου κάποιων οικοπέδων ως κοινόχρηστων χώρων. Όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες τους, τα οικόπεδα αυτά έχουν αγοραστεί εδώ και χρόνια με νόμιμους τίτλους και ψέγουν την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και την κα. Σαραντάκη προσωπικά για την περιπέτεια που έχουν μπει. Ουδεμία διαβούλευση δεν έγινε μαζί τους, απλώς μεθόδευση χωρίς αυτούς.

Είναι επίσης πολύ χαρακτηριστικό της "διαβουλευτικής" στάσης της, το γεγονός ότι η Αντιδήμαρχος παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση του "Πλατιού Χωραφιού". Για την υπόθεση αυτή μας πληροφορεί μια ανοικτή επιστολή συνδημότη μας προς την ίδια, που αναδημοσιεύω από την Βορεινή.
Επιστολή προς Αντ/ρχο Κα Σαραντάκη
Μάρτιος 2012

«Τότε τιμάμε έναν άνθρωπο αν είμαστε ακόλουθοι της πορείας που χάραξε.»
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή και πρώτου κοινοτάρχη Διονύσου σήμερα θυμόμαστε με ευλάβεια τον Κο Στρ. Καρρά, έναν άνθρωπο που κατάλαβε ποια είναι η πραγματική του αποστολή ως κοινοτάρχη απέναντι στους συνανθρώπους του. Που προωθούσε δίκαια και αμερόληπτα ό,τι απασχολούσε τον πολίτη. Που αγωνιζόταν να άρει τις αδικίες της κρατικής μηχανής.

Επιτελούσε το έργο του ως εκλεγμένος τοπικός άρχοντας με απόλυτη ισονομία και δικαιοσύνη. Η όλη του συμπεριφορά θεμελίωσε την υστεροφημία του πάνω στην αμεροληψία και γι’ αυτό μετά από τόσα χρόνια απουσίας του  οι συμπολίτες του τον θυμούνται με αγάπη.

Δεν γνώριζε το σύστημα της διγλωσσίας.

Ας παραδειγματιστεί η Κα Σαραντάκη και όσοι συμπλέουν μαζί της, οι οποίοι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, καταδιώκουν με ανελέητη μανία την υπόθεση που αφορά το Πλατύ Χωράφι, την ίδια υπόθεση που ο Κος Καρράς στήριζε με αξιοπρέπεια και θέρμη.

Με το βλέμμα της αντικειμενικότητας, ο Στρατής Καρράς ενδιαφέρθηκε εμπράκτως για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των ιδιοκτητών της περιοχής Πλατύ Χωράφι. Με συνέπεια το ίδιο συνέχισε, προς τιμήν του, ο επόμενος κοινοτάρχης Κος Σ. Σωτηρίου. Ας πατήσει στα βήματά τους, η Κα Σαραντάκη, και ας μην τους τιμά μόνο φραστικά.

Τότε μόνο τιμάμε έναν άνθρωπο, αν είμαστε ακόλουθοι της πορείας που χάραξε. Σβήνοντας το παρελθόν δεν προχωράς στο αύριο. Στο Διόνυσό μας υπάρχει ένα παρελθόν.  Ένα παρελθόν γεμάτο αγώνες και αποφάσεις συμβουλίων, επί των κοινοταρχών Κου Καρρά και Κου Σωτηρίου, που ζητούσαν την ένταξη της περιοχής ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ στο σχέδιο πόλεως.

Μιας ανέκαθεν αγροτικής περιοχής, της οποίας τα αγροτεμάχια, (που νόμιμα αγοράσθηκαν το 1971), ήταν άρτια  και οικοδομήσιμα με συντελεστή δόμησης 20%, έως το 1988, που τότε αδίκως ή από λάθος χαρακτηρίσθηκε ως Ζώνη Α!

Πονεμένη ιστορία, που σήμερα η Κα Σαραντάκη (αν και γνωρίζει καλά) αδίστακτα, «χωρίς τύψεις και αναστολές» κουκουλώνει, διαγράφει, θεωρώντας τα «περασμένα ξεχασμένα».  Υπονομεύει κάθε ενέργεια δικαίωσής μας, που παμψηφεί αποφασίζει ο Καλλικρατικός Δήμος, και ρατσιστικά χωρίζει τους Διονυσιώτες σε πολίτες δύο κατηγοριών.

Μη σεβόμενη, πετά στα σκουπίδια τις αποφάσεις των συμβουλίων (επί Στρ. Καρρά και Σ. Σωτηρίου), επιλεκτικά, με αιτιολογία την προστασία του περιβάλλοντος, βάπτισε τις οικογένειές μας εχθρούς του περιβάλλοντος, για να δικαιολογεί τις ανήθικες, συντεχνιακές ενέργειες κατά κάθε απόφασης δικαίωσής μας.

Λες και ο Κος Καρράς δε σεβόταν το περιβάλλον. Ούτε ο Κος Σωτηρίου.

Τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αναγκαία. Αναγκαίος όμως, Κα Σαραντάκη,  και ο σεβασμός στους ανθρώπους. Κύρια αποστολή σας είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, προστασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Διονυσιωτών.

Αν επικαλείσθε ΝΟΜΟ, να τον τηρείτε προς όλες τις κατευθύνσεις ή καθόλου. Ίσως έχετε σπουδάσει στην σχολή του Προκρούστη και τα παρακάμπτετε αυτά. Τα παρακάμπτετε γιατί εσάς και την παρέα σας, στον «Δικό σας Διόνυσο», αυτά τα περί ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ισονομίας, δε σας αγγίζουν. Δε σας αφορούν. Αφορούν άλλους. Είστε από τους ανθρώπους που αδυνατούν να κατανοήσουν, να δεχθούν, ότι τα πράγματα δεν είναι απαραιτήτως όπως αυτοί θέλουν να τα βλέπουν και ότι μπορεί να υπάρχει άλλη ερμηνεία από τη δική τους.

Ενδεχομένως πίσω από τις κινήσεις σας να υποκρύπτονται σχεδιασμοί και συμφέροντα που εξυπηρετούν δικές σας επιδιώξεις, αλλά οι εμμονές σας σας καθιστούν ακατάλληλο άτομο, επικίνδυνο (να ασκεί εξουσία) για πολλούς Διονυσιώτες.

Αντιιδεολογικό σαν Αντ/ρχος να έχετε εφημερίδα με την οποία, άλλοτε κουκουλώνετε κι άλλοτε διαστρεβλώνετε την αλήθεια όσον αφορά το θέμα μας, παραπληροφορώντας έτσι τους Διονυσιώτες ότι με τυχόν δικαίωσή μας έρχεται η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σε ποια υπόληψη να έχεις ανθρώπους, που με παραλογισμό και την βεβαιότητα ότι εκτελούν αποστολή υψίστου καθήκοντος, λες και ο Θεός Διόνυσος τους έδωσε το Χρίσμα, έγιναν κριτές, τιμωροί, σταυροφόροι που με λάβαρο το περιβάλλον εισηγούνται για την προστασία του επιλεκτικές ανθρωποθυσίες.

Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί που σαν Ιεροεξεταστές, «χωρίς τύψεις και αναστολές» ετυμηγορούν ότι οι 25 οικογένειες της περιοχής Πλατύ Χωράφι είναι οι εχθροί του περιβάλλοντος.

Η ύπαρξη «τύψεων και αναστολών» είναι η κόκκινη γραμμή που χωρίζει τον πολιτισμό από τη βαρβαρότητα.

Εδώ, στον «δικό σας Διόνυσο» την έχετε πολλές φορές ποδοπατήσει την κόκκινη γραμμή. Οι μέχρι σήμερα πράξεις σας δείχνουν ότι είστε από τους ανθρώπους που έχουν ως μόνη ηθική αρχή το «ο θάνατός σου – η ζωή μου».

Να σας χαιρόμαστε. Καλαμοκαβαλάρηδες σωτήρες, ενός περιβάλλοντος (σας) που οραματίζεστε, ποτισμένο με τον ιδρώτα των συνανθρώπων σας. Γειτόνων.

Να σας χαιρόμαστε. Προστάτες ενός αρχαιολογικού χώρου του οποίου τα μάρμαρα θέλετε να χρησιμοποιήσετε «ως ταφόπλακες» στις ελπίδες, στα όνειρα, στο μέλλον μας και στο μέλλον των παιδιών μας.

Εξοντώστε μας να περάσουν καλύτερα τα δικά σας.

Κύριε Καρρά μας λείπεις.
 
Παντελής Παραμάνης


Σημείωση: Είπατε Κα Σαραντάκη στο Δ.Σ. ότι το Πλατύ Χωράφι «παρείσφρησε». Μπορεί ο Κος Καρράς να μας έφυγε, αλλά στο Πλατύ Χωραφι λειτουργούν 13 παροχές ΔΕΗ που ηλεκτροδοτούν 15 οικογένειες. Αν λειτουργούσατε κι εσείς φυσιολογικά, σαν Αντ/ρχος, θα γνωρίζατε ότι από αυτούς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ο δήμος εισπράττει, χρόνια τώρα, δημοτικά τέλη και παρέχει σ’αυτές τις οικογένειες (τις ανύπαρκτες για σας και την Κα Τσαπέ) όλες τις δημοτικές υπηρεσίες.

Υ.Σ. Σκληρές οι παραπάνω αναφορές μου, «επώδυνες αλήθειες» που περιέχουν αρκετά ερεθίσματα για μια ουσιαστική επιτέλους αντιμετώπιση του προβλήματος. Η όποια αμφιβολία ας ανοίξει το δρόμο για σωστή ενημέρωση. Η γνώση ίσως εκθρέψει τη φρόνηση και το συναίσθημα ευθύνης για μια πραγματικότητα που είναι πικρή και άδικη για τους ιδιοκτήτες της περιοχής Πλατύ Χωράφι. Το ίδιο άδικη όσο και των Αλεξανδρέικων.
 
Το ερώτημα λοιπόν που μου δημιουργείται είναι αρκετά απλό
Τόσες "διαβουλεύσεις" λέει πως έγιναν για ένα κάρο ζητήματα, γιατί δεν έκανε και μια πραγματική, εκεί που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει;
Την απάντηση θα κληθεί να δώσει η κα. Σαραντάκη (και όχι μόνο) την Δευτέρα το απόγευμα στο 1ο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος9/4/12 10:54 π.μ.

  Ενδιαφέρον θα έχει πάντως να ακούσουμε την άποψη της κυρίας Σαραντάκη, όταν έρθει η ώρα για την Επιτροπή Διαβούλευσης, για το πώς εννοεί η ίδια τη διαβούλευση: Να μαζεύει πληροφορίες και να μιλάει με υπηρεσιακούς παραάγοντες; Ή να ευνοεί τη διαβούλευση, να την επιδιώκει και να τη μεθοδεύει ανάμεσα στους πολίτες και φορείς από τη μια και τη Διοίκηση από την άλλη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος9/4/12 11:36 π.μ.

  Δηλαδή, για να καταλάβω: Υπάρχει περίπτωση να μην έχει "καταλάβει" μέχρι τώρα για ποιο πράγμα την πληρώνουμε για να είναι αντιδήμαρχος, και να "διαβουλεύεται" μονάχη της πιστεύοντας και προσπαθώντας να πείσει και εμάς και τους υπόλοιπους της πλειοψηφίας πως εφαρμόζει τη διαβούλευση; Θα τρελαθούμε στο τέλος -τέλος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος20/4/12 1:36 π.μ.

  Είμαι περίεργη να δω μετά το ρεζιλίκι της στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο τι θα πει στο επόμενο και πως θα δεχτεί μία ακόμα ήττα.Ακόμα σκέπτομαι μήπως οι κινήσεις τελικά είναι σκόπιμες ώστε να αναγκαστεί σε παραίτηση αφού όπως δείχνουν τα πράγματα ο δήμαρχος για κάποιους λόγους τους οποίους δεν ξέρουμε ,απλά φανταζόμαστε ,δεν μπορεί να την απομακρύνει από την αντιδημαρχία?

  ΑπάντησηΔιαγραφή