.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΝΥΣΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ MOZZILA FIREFOX

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Τι συμβαίνει με το γήπεδο της Σταμάτας;

Πριν δέκα περίπου μέρες (21/4) υπήρξε ένα σχόλιο που αναφερόταν στο έργο κατασκευής του γηπέδου της Σταμάτας, ένα έργο που ανατέθηκε από την προηγούμενη κοινοτική αρχή. Το σχόλιο έλεγε για καθυστερήσεις, κακοτεχνίες της κατασκευής και αναντιστοιχίες προς την μελέτη. Έλεγε επίσης και για την στάση κάποιων παραγόντων, που "τα βλέπουν όλα ρόδινα", "απειλούν θεούς και δαίμονες" και "σιωπούν όπως πάντα".
Ψάχνοντας το θέμα, έμαθα ότι η τοπική κοινωνία είχε το θέμα τούμπανο. Αρκετοί κάτοικοι και παράγοντες της περιοχής συζητούσαν στα καφενεία (και όχι μόνο) για ένα έργο φάντασμα, που δεν γινόταν όπως έπρεπε και που σταματούσε και ξεκινούσε πάλι, για να σταματήσει ξανά – και πάει λέγοντας…

Έμαθα επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα ένας μηχανικός και εργολάβος της (ευρύτερης) περιοχής επισκέφθηκε τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο κ. Σπηλιώτη και τους εξέθεσε (κατήγγειλε) προφορικά μια σειρά από επιφυλάξεις και πληροφορίες για την πορεία του έργου. Λίγο μετά, ο κ. Σπηλιώτης έστειλε επιστολή στον Δήμαρχο, με την οποία του ζητούσε να κληθεί ο καταγγέλλων να διατυπώσει εγγράφως τα όσα ισχυρίσθηκε προφορικά και να πιστοποιήσει η τεχνική υπηρεσία την πραγματική κατάσταση του έργου σήμερα και τις τυχόν αποκλίσεις από την μελέτη.
Η υπόθεση μπερδεύτηκε περισσότερο και πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας (30/4), όπου συζητιόταν η έγκριση μιας ολιγοήμερης παράτασης στον εργολάβο, ώστε να τελειώσει και να παραδώσει το έργο. Τελικά, μετά από αρκετές έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ συμβούλων, το θέμα αποσύρθηκε έως ότου πραγματοποιηθεί έλεγχος από την τεχνική υπηρεσία και το θέμα συζητηθεί εκ νέου με την αντιπολίτευση. 
Με βάση τα όσα ειπώθηκαν, υπάρχουν δύο (τουλάχιστον) ενδεχόμενα:
1)      Το έργο να έχει προχωρήσει κανονικά, χωρίς αποκλίσεις από την αρχική μελέτη. Το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού πολλοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που επισκέφθηκαν τον χώρο, ισχυρίσθηκαν ότι κρίσιμες εργασίες υποδομής δεν έχουν γίνει. Υποστήριξαν δε ότι, χωρίς αυτές, το έργο δεν έχει νόημα να γίνει και ότι έτσι, τα χρήματα που θα κοστίσει θα είναι πεταμένα.
2)      Η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τον εργολάβο, να αναθεώρησε την μελέτη (προς τα κάτω), χωρίς όμως να τηρήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία (“σύνταξη και ψήφιση ανακεφαλαιωτικούς πίνακα”) και να ενημερώσουν (προκαταβολικά) το δημοτικό και κοινοτικό συμβούλιο, αλλά και την τοπική κοινωνία για την πρόθεσή τους αυτή. Το σενάριο αυτό είναι αρκετά πιθανό και μπορεί να έχει διάφορες αφετηρίες (προθέσεις). Η πιο ανώδυνη εξ αυτών είναι η δημοτική αρχή, δυσκολευόμενη να πληρώσει το αρχικό κόστος του έργου (περί τις 400.000 ευρώ), ψάχνει για τρόπους να το μειώσει.
Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν στην περίπτωση αυτή είναι αρκετά:
α) Εάν η περικοπή των εργασιών που θα εξασφαλίσει την μείωση του κόστους οδηγεί σε σοβαρές εκπτώσεις επί της ποιότητας (τόσες που να καθιστούν το έργο δώρον άδωρον), γιατί αυτή είναι άραγε η καλύτερη λύση;
β) Γιατί το θέμα δεν ήρθε, ως έχει επί της ουσίας και με όλες του τις λεπτομέρειες, στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά η όλη συζήτηση προέκυψε επ’ ευκαιρία της αιτούμενης παράτασης; Γιατί δεν υπήρχε μαζί με την εισήγηση η σαφής περιγραφή της πραγματικής κατάστασης από την επιβλέπουσα μηχανικό, όπως είχε ζητήσει μια εβδομάδα νωρίτερα ο κ. Σπηλιώτης; (Ο κ. Παπάς δήλωσε άγνοια της επιστολής Σπηλιώτη!...)
γ)  Γιατί καταβλήθηκε προσπάθεια να αποσυνδεθεί η παράταση από την ουσία του ζητήματος; Δεν κατανοεί η δημοτική αρχή ότι ίσως έτσι δημιουργούνται τετελεσμένα, όχι υπέρ του δήμου πάντως; Και πότε περίμεναν να μιλήσουν για την ουσία; Ή μήπως δεν λογάριαζαν; Δεν κατανοούν (δήμαρχος και αντιδήμαρχος) πόσο δύσκολο θα είναι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αφού τελειώσει το  έργο κι αποδειχθεί ότι είναι ‘μισαδάκι’;
δ)  Τελικά, η δημοτική αρχή υιοθετεί ή όχι ότι οι επίμαχες εργασίες “δεν είναι και τόσο απαραίτητες”, όπως φέρεται να έχουν ισχυρισθεί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας;  Και πού το στηρίζουν; Και πόσο την κοστολογούν αυτή την έκπτωση; Και γιατί δεν έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, με την συμμετοχή της υπηρεσίας; Ούτε έχει ενημερωθεί επισήμως η αντιπολίτευση και το δημοτικό συμβούλιο;
Τα πολλά και σοβαρά αυτά ερωτήματα είναι ενδεικτικά. Και (στην καλύτερη περίπτωση) μαρτυρούν μια ερασιτεχνική δημοτική αρχή - για να μην πω κάτι βαρύτερο - που νομίζει πως ακόμα διοικεί (όπως γουστάρει) ένα χωριό - όπως παλιά. Αυτό σημαίνει ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι έχει να κάνει με μια νέα πραγματικότητα και να προσαρμοσθεί σ’ αυτήν - κάτι που επανειλημμένα έχω υποστηρίξει από το blog.
Το γεγονός αυτό την βυθίζει όλο και περισσότερο σ’ ένα τέλμα. Λάθη χειρισμού ακόμα και για τα εύκολα, ανεπάρκεια ακόμα και για τα αυτονόητα και εντέλει απαξίωση ακόμα και από τους εναπομείναντες πιστούς της.
Μείνετε συντονισμένοι, γιατί πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

10 σχόλια:

 1. Άλλο ένα σύμπτωμα τουλάχιστον κακοδιαχείρισης στο Δήμο Διονύσου. Ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Παππάς και Πέππας οφείλουν να δώσουν πολλές εξηγήσεις για το πως έφθασαν τα πράγματα εδώ, όπως και για άλλα συνεχιζόμενα έργα στη Δ.Κ Σταμάτας που έχουν βαλτώσει και δεν ολοκληρώνονται μήνες τώρα. Τι ενέργειες έχουν γίνει; Επιβάλλονται ρήτρες; Ασκεί ο Δήμος Διονύσου τα νόμιμα και συμβατικά του δικαιώματα;
  Ας το αντιληφθούν πριν είναι πλέον αργά: ο Δήμος Διονύσου δεν μπορεί να διοικηθεί με όρους μικρής κοινότητας περασμένων δεκαετιών. Η βλαχομπαρόκ διοίκηση ως τρόπος άσκησης της εξουσίας πρέπει να εκλείψει οριστικά. Οι δημότες έχουν απαιτήσεις για χρηστή και διαφανή διαχείριση, για σύγχρονες αντιλήψεις και πολιτικό λόγο. Οι κατεστημένες νοοτροπίες είναι πια παρελθόν στη συνείδηση των Δημοτών. Ξυπνήστε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος2/5/12 11:23 π.μ.

  Θα ήθελα να προσθέσω στα παραπάνω και μερικές ακόμη λεπτομέρειες, που ίσως έχουν τη σημασία τους: 1)Το έγγραφο Σπηλιώτη γνωστοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο όχι ο Καλαφατέλης (όπως όφειλε, γιατί γνώριζε), όχι ο Σπηλιώτης (που έλειπε) αλλά ο Ζυγούνας! 2)Ο Πασιπουλαρίδης κατήγγειλε πως η ίδια η επιβλέπουσα μηχανικός, από την οποία είχε ζητήσει τη μελέτη του έργου, του δήλωσε πως το έργο δεν γίνεται σωστά! 3) Την άποψη αυτή για πλημμελή εκτέλεση του έργου υιοθετεί και το Τοπικό Συμβούλιο Σταμάτας, όπως είπε και η Αγγ. Πέππα (δ.σ.) και ο Ζυγούνας. 4)Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες της μειοψηφίας αλλά και του μηχανικού- εργολάβου που σκάλισε την υπόθεση (όπως είπε ο Καλαφατέλης στο συμβούλιο, πρόκειται για τον γνωστό στην περιοχή μας Άγγελο Μπόρα) το έργο δεν στερείται απλά κάποιων εργασιών, χωρίς τις οποίες θα μπορούσε να περπατήσει, αλλά βασικότατων στοιχείων, έτσι που αν ολοκληρωθεί με τα σημερινά δεδομένα όχι μισαδάκι, τελείως άχρηστο θα είναι! 5)Για το θέμα ήθελε να μιλήσει μα εν συνεχεία το μετάνιωσε - γιατί άραγε;- ο τοπικός Αντιδήμαρχος της Σταμάτας και Οικονομικών Πέππας.
  Ευχαριστώ για τηυ φιλοξενία
  ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΛΑΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος2/5/12 12:42 μ.μ.

  ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ
  Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΟΛΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΣ.
  Ο ΙΔΙΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΜΒΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
  Ι ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΚΑΤΩΘΙ
  ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΕΛΕΙΟΣ
  ΩΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ

  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΟΠΗΚΕ Η ΜΑΣΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΘΗΚΕ
  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΓΟΛΑΒΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ
  ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΘΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος2/5/12 9:06 μ.μ.

   Κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα. Πέστε ονόματα και κάντετο πιο λιανά για να μπαίνουμε στο νόημα και εμείς που δεν είμαστε από τη Σταμάτα. Δικαίωμα στην ενημέρωση έχουμε όλοι. Φυσικά για θέματα διαχείρησης χρειάζεται τεκμηρίωση γιατί διαφορετικά και μόνο με υπονοούμενα θα πρόκειται μάλλον για ανεύθυνα κουτσομπολιά ή σύγκρουση συμφερόντων και τίποτα περισσότερο.
   ΑΝΟΙΞΙΩΤΗΣ 2

   Διαγραφή
  2. Κατ' αρχάς, ευχαριστώ τους φίλους αναγνώστες που πρόσθεσαν χρήσιμες πληροφορίες στο θέμα. Υπάρχουν πια αρκετά και συγκεκριμένα πράγματα.

   Δεν γνωρίζω αν η αφετηρία είναι η "σύγκρουση συμφερόντων", αλλά αυτό δεν με χαλάει καθόλου. Γιατί δεν πιστεύω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με "ανεύθυνα κουτσομπολιά", αλλά με κάτι σοβαρότερο.

   Γι αυτό και κρατάω στάση αναμονής μέχρις ότου δούμε τι θα πράξουν η δημοτική αρχή, η υπηρεσία του δήμου και ο καταγγέλλων εργολάβος.

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος4/5/12 12:37 π.μ.

   Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  4. Όπως είχα επισημάνει στις παρουσιάσεις των υποψηφίων βουλευτών της περιοχής, δεν θα υπήρχε χώρος σχολίων από φίλους ή αντιπάλους τους - ούτε σ' εκείνες τις αναρτήσεις, ούτε αλλού. Παρακαλώ λοιπόν πολύ τους φίλους αναγνώστες να μην στέλνουν άλλα "προεκλογικά" σχόλια, γιατί δεν θα δημοσιεύονται.

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος5/5/12 10:14 π.μ.

   Tα μούσκεψες. Κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ότι το έχεις γυρίσει μόνο σε στυλ "εσπρέσο". Πάνω που λέγαμε ότι έχουμε ένα σοβαρό βήμα ΚΑΙ πολιτικό και διαλογισμού (και συνεπώς ΚΑΙ εθνικού εκλογικού προβληματισμού και συζήτησης - οπότε θα είχαν κυρίαρχη θέση τα κόμματα και οι απόψεις και οι θέσεις των τοπικών τουλάχιστον υποψηφίων -), εσύ διονυσοσκουφίτσα επέλεξες τη χειρότερη συμπεριφορά, τη φίμωση και τη προβολή "σαλαμοποιών", "γήπεδο Σταμάτας" κλπ λες και δεν υπήρχε άπειρος χρόνος για αυτά, επιλέγοντας ΤΩΡΑ το τι λέει ο κάθε εργολάβος και όχι το τι λέει το κάθε κόμμα και ο κάθε έστω τοπικός υποψήφιος. Να μη σου αρκεί αν σε διαβάζουμε - αν και τώρα δεν το πολυβλέπω - επειδή δεν έχουμε κάτι καλύτερο. Και αν θες λάβε πολύ σοβαρά υπόψη σου ότι αυτά σου τα λέει κάποιος που θέλει να υπάρχεις και όχι κάποιος αντίθετος. Κάποιος που έγκαιρα είχε διαγνώσει ατονία και κόπωση και που τώρα σου προσθέτει ότι δεν κρύβεις την εντύπωση ότι στα κοινά το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι οι δημοτικές εκλογές.
   Όμως εθνικές εκλογές - και με τόση σημασία - δεν έχουμε κάθε μέρα.
   ΣΕΑΚ

   Διαγραφή
  6. Αγαπητέ ΣΕΑΚ

   Φαντάζομαι ότι κάτι άλλο ίσως ήθελες να πεις μιλώντας για "διαλογισμό". Ίσως προβληματισμό, ίσως αντιπαράθεση. Γιατί δυστυχώς πολλά από τα γραφόμενα σε τούτο το blog κάθε άλλο παρά σχετικά με τον διαλογισμό είναι. Και αυτό αφορά τόσο τα δικά μου κείμενα (που έχουν χάσει τον αρχικό στοχαστικό χαρακτήρα τους), όσο και πολλά από τα σχόλια των αναγνωστών - για να μην αναφερθώ σε κάποια εμετικά σχόλια που κόβω.

   Και για να είμαι ειλικρινής, αυτός είναι ένας βασικός λόγος που αποφεύγω να εμπλακώ κι εγώ (σαν τόσους άλλους bloggers) σε "προεκλογικές συζητήσεις" - που κάθε άλλο παρά συζητήσεις είναι.
   Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους (προεκλογική) θεματολογία προσφέρεται για κραυγές και "μαλλιοτράβηγμα". Όπως και οι αναρτήσεις για τα δημοτικά που αναφέρονται σε πρόσωπα. Κι αυτό (το "μαλλιοτράβηγμα") φέρνει πάντα επισκεψιμότητα.

   Επειδή όμως θεωρώ ότι οι αυριανές εκλογές είναι πολύ σημαντικές, δεν επιθυμώ να μιλάω για να μιλάω, χωρίς να λέω κάτι που θεωρώ άξιο να ακουστεί. Ούτε και να δίνω τον χώρο για κάτι τέτοιο, απλά και μόνο για τα "κλικ" των επισκέψεων.


   Τέλος, όσον αφορά το ενδιαφέρον μου για τα τοπικά κοινά (κυρίως ή μόνο, όπως λες) αυτό είναι κάτι που δεν έκρυψα - μάλιστα γι αυτό διάλεξα και το όνομα Διονυσοσκουφίτσα.
   Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Μπορούμε να διατηρούμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας απόψεις και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ να διαλεγόμαστε και να συνεργούμε (χωρίς αγκυλώσεις) για την περιοχή μας;
   Ή μήπως απλώς αρεσκόμαστε να ζητάμε από τους άλλους (τους πολιτικούς) να τα βρούνε και να εργαστούν για το κοινό καλό; Κάτι που εμείς αδυνατούμε (ή αρνούμαστε) να κάνουμε...

   Γι αυτό, ναι, πρωτίστως επικεντρώνω στα δημοτικά, γιατί αυτά με αφορούν - μέσα απ' αυτό το blog τουλάχιστον. Είναι άραγε κακό;

   Δ/Σ

   ΥΓ. Αν το επιθυμείς, εσύ ή όποιος άλλος αναγνώστης, στείλε μου ένα κείμενο διαλόγου (ή και στοχασμού) πάνω ή γύρω από τις εθνικές εκλογές και θα το δημοσιεύσω - επώνυμα ή ανώνυμα.

   Διαγραφή
 4. Σχετικά με το Γήπεδο ΄Κόκινο Χωράφι' στη Ροδόπολη έχει αποφασιστεί ότι θα παραχωρηθεί η χρήση του στο σχολείο ΩΘΗΣΗ. Αναρωτιέμαι αν τελικά θα υπάρχει κανένα γήπεδο για τους δημότες........

  ΑπάντησηΔιαγραφή