.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΝΥΣΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ MOZZILA FIREFOX

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

"Αμήχανοι τιμονιέρηδες"

Για σήμερα Κυριακή, μια ενδιαφέρουσα αφήγηση του Χρήστου Χωμενίδη:
Ανέκαθεν, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, υπήρχαν κυρίαρχοι, ζωτικοί μύθοι, οι οποίοι κινητοποιούσαν ή και καπέλωναν την ελληνική κοινωνία. Στη δεκαετία του ’70 κυκλοφορούσε ο μύθος της Ελλάδας-τουριστικού παραδείσου: Καμάκια, επαγγελματίες εραστές, στα νησιά αλλά και στην Πλατεία Συντάγματος, νεόδμητα ξενοδοχεία σε κάθε αγροτεμάχιο μετά ή άνευ θέας, στίφη ξανθών αγγέλων από τον Βορρά που κατέφθαναν από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο με τα λεγόμενα “fucking charters”, τα οποία πιλοτάριζε υπερηφάνως στις ταινίες ο Κώστας Πρέκας.
Με τη Μεταπολίτευση, επέλασε ο μύθος της «απελευθέρωσης», λέξης εκπληκτικά εύπλαστης και άρα δημοφιλούς. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επαγγελόταν μιαν ελληνική δημοκρατία του ανεπτυγμένου κόσμου – το «ανήκομεν εις την Δύσην» συνοψίζει θαυμαστά το πολιτικό του διακύβευμα. Η κομμουνιστογενής Αριστερά όμνυε στους ανεκπλήρωτους αγώνες και στις ηρωικές της θυσίες, επαγγελόταν έναν παράδεισο μαρξισμού-λενινισμού με έντονο άρωμα ελεύθερου βουνού, θυμάρι και φυσεκλίκια, αντάρτικα μα και ρεμπέτικα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου σάρωσε τα πάντα επειδή κατάφερε να περιέχει και να εκφράζει σχεδόν τους πάντες: Τόσο τον Μακρυγιάννη, όσο και τον Κέινς, τόσο τον δασύτριχο γραφειοκράτη, όσο και τον ανερχόμενο επιχειρηματία, ο οποίος θεωρούσε εαυτόν κοσμοπολίτη. Η διαβεβαίωσή του ότι «δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης», ήχησε ηρωική. Κανείς δεν βρέθηκε να τον ρωτήσει «και τι θα γίνουμε;».

Στο γύρισμα της χιλιετίας, κυριάρχησε το ιδεολόγημα του εκσυγχρονισμού. Μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια δύναμη στα Βαλκάνια και κόμβος παράλληλα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Μια εγχώρια ελίτ ανοιχτών οριζόντων, γνήσια επίγονος των καραβοκύρηδων, των μεγαλέμπορων και των δασκάλων του Γένους που κάποτε μεγαλουργούσαν από την Αραπιά μέχρι και τις παραδουνάβιες ηγεμονίες… Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προβλήθηκε σαν το διαμάντι στο στέμμα του εκσυγχρονισμού και τα ωραία μυθιστορήματα του Νίκου Θέμελη ως η πνευματική του παρακαταθήκη. «Δεν είναι μακέτο!», αναφωνούσε ο Κώστας Σημίτης όποτε εγκαινίαζε κάποιο μεγάλο έργο. Δεν ήταν, πράγματι, μακέτο. Ήταν βιτρίνα…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες απεδείχθησαν μια εκθαμβωτική τούρτα η οποία μάς εκτίναξε απλώς το σάκχαρο. Η «επανίδρυση του κράτους» μια πομφόλυγα του Κώστα Καραμανλή για να κυβερνήσει ρίχνοντας κάπου-κάπου τολμηρές γεωπολιτικές ζαριές (αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) ενώ παράλληλα υπέθαλπε εκών-άκων τους «κουμπάρους» κι επιδοτούσε τη λαθρόβια εφημερίδα του Τράγκα. Η ατζέντα του Γιώργου Παπανδρέου -η «πράσινη ανάπτυξη», η «ανοιχτή διακυβέρνηση», η «Δανία του Νότου»- προϊόν εργαστηρίου, το οποίο σαρώθηκε ταχύτατα από τους ανέμους της πραγματικότητας. 

Ύστερα ήρθε η κρίση. Και σήμερα, που διανύουμε απαισίως τον τέταρτο χρόνο της, σε τι προσβλέπουμε; Ποια προοπτική δίνεται στην Ελλάδα, εντός ή εκτός ευρώ, προσδεδεμένη ή ανεξαρτητοποιημένη από την Ευρώπη;

Ο κυβερνών συνασπισμός αναλώνεται στα τρέχοντα, με την ψυχή διαρκώς στο στόμα. Οι σχεδιασμοί του είναι τρίμηνοι – ουσιαστικά εξαντλούνται στην προσπάθεια εκταμίευσης της επόμενης κάθε φορά δόσης. Ακόμα δε και οι πολυδιαφημισμένες πλην μετέωρες μεταρρυθμίσεις σε τι θα κατέτειναν; Στο «να επιτύχουμε πλεόνασμα». Στο «να σταθεί επιτέλους η χώρα στα πόδια της». Ωραία, αλλά για να πάει πού; Έχετε εσείς ακούσει έναν από τους ηγέτες των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης να προσδιορίζει με στοιχειώδη σαφήνεια πώς θα ήθελε να είναι η Ελλάδα σε δέκα ή σε είκοσι χρόνια; Κι αν τους στριμώχνατε, δεν θα σας αράδιαζαν παρά ομιχλώδεις κοινοτοπίες περί ανεξαρτησίας και ευημερίας, αντάξιες έκθεσης υποψηφίου στις Πανελλαδικές…

Το πρόταγμα, από την άλλη, της μείζονος αντιπολίτευσης, θυμίζει έκθεση μαθητή του γυμνασίου, ο οποίος διάβασε και κακοχώνεψε πολύ Λουντέμη, λίγο Τσόμσκι κι ακόμα λιγότερο Μαρξ. Πέραν της αποτίναξης του μνημονίου και του τερματισμού της λιτότητας, τι ακριβώς έχουν κατά νουν οι κεφαλές του Σύριζα; Να φορολογήσουν γενικώς και αορίστως τον πλούτο; Να ενισχύσουν τον δημόσιο τομέα, καθιστώντας τον -ένας θεός γνωρίζει με ποιόν τρόπο- υγιή και αποδοτικό; Να εξαλείψουν τις αδικίες, να διαφυλάξουν το περιβάλλον, να προστατεύσουν τις πάσης φύσεως μειονότητες; Εάν είσαι ιδιαίτερα καλοπροαίρετος, ένα τέτοιο συμπίλημα καλών προθέσεων σού θυμίζει όχι τον Τσε Γκεβάρα αλλά τον Ρομπέν των Δασών. Εάν τείνεις προς το σαρκασμό, μπαίνεις στον πειρασμό να το συνοψίσεις στη φράση «κάλλιο πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος».

Τα μόνα δύο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που διαθέτουν μια συγκεκριμένη στόχευση είναι το ΚΚΕ και η «Χρυσή Αυγή». Με την αξιοθαύμαστη παρρησία της, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πριν απ’ τις εκλογές του 2012 πως πρότυπο για το Κόμμα αποτελεί η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας. Κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι θολώνει τα νερά. Όσο για τη «Χρυσή Αυγή», οι ιδέες, οι μέθοδοι και η αισθητική της είναι τόσο ανατριχιαστικές ώστε δεν ανέχονται ούτε το στοιχειώδες στρογγύλεμα ή ευπρεπισμό…
Δεν έχω την αφέλεια να πιστεύω ότι το μέλλον μιας χώρας μπορεί να είναι προϊόν διαβούλευσης κάποιων πεφωτισμένων εγκεφάλων, το οποίο θα εφαρμοστεί επί του κοινωνικού συνόλου με τη μορφή τριετών ή πενταετών προγραμμάτων. Ξέρω όμως πως τίποτα -ούτε πατρίδα, ούτε καράβι, ούτε καν παιδικό ποδήλατο- δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί εάν εκείνος που κάθεται στο τιμόνι δεν διαθέτει μια ξεκάθαρη ιδέα για το πού θέλει να φτάσει.
Ο ψάλτης όταν απορεί βήχει. Ο τιμονιέρης εν αμηχανία σύντομα χάνει το κουμάντο. Καταντά κέρινο ομοίωμα του εαυτού του. Ή απλώς σκιάχτρο, που μετά από λίγο το περιφρονούν και τα πουλιά ακόμα.

35 σχόλια:

 1. Ανώνυμος14/4/13 9:58 π.μ.

  Καλημέρα. Τώρα το σοβάρεψες Δ.τσα. Όλοι περίμεναν να γράψεις για καμιά μιζέρια τοπικού περιεχομένου να έχουν θέμα να ξεσπαθώνουν. Εσύ τους θυμίζεις τα νιάτα τους και τα λάθη που έκαναν γιατί όλα αυτά τα κόμματα και τους πολιτικούς που αναφέρεις κάποιοι τους ψήφιζαν τόσα χρόνια. Σήμερα απλά γίνετε ο οδυνηρός απολογισμός. Το πιο δυσάρεστο είναι ότι κάποιοι από αυτούς που μας έφεραν εδώ ή οι συγγενείς τους θέλουν να μας ξανακυβερνήσουν δήθεν για να μας σώσουν. Όπως και να' χει συγχαρητήρια για το θέμα που επέλεξες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος14/4/13 7:24 μ.μ.

  Άκρα του τάφου σιωπή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος14/4/13 7:40 μ.μ.

  Ακόμα μια φορά το "τρομερό παιδί" της ελληνικής; λογοτεχνίας χτυπάει- και ξέρει πού θα πονέσει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος14/4/13 10:33 μ.μ.

  Πολύ καλή η ανάρτηση, ο φόβος όμως κάποιων είναι πολύ φανερός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος15/4/13 12:27 π.μ.

  Ο ψάλτης όταν απορεί βήχει. Ο τιμονιέρης εν αμηχανία σύντομα χάνει το κουμάντο. Καταντά κέρινο ομοίωμα του εαυτού του. Ή απλώς σκιάχτρο, που μετά από λίγο το περιφρονούν και τα πουλιά ακόμα.

  Αυτή η καταληκτική διαπίστωση του Χωμενίδη δεν θα μπορούσε να αποτυπώνει πιο παραστατικά την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα δυο ντόπιοι "τιμονιέρηδες", που βλέπουν το πολιτικό τους κεφάλαιο να εξαντλείται γοργά - οι κ.κ. Καλαφατέλης και Βορριάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος15/4/13 1:15 π.μ.

  Ο φόβος της απώλειας της εξουσίας σου τρώει τα σωθικά, μια παλιότερη επιτυχημένη έκφραση της Διονυσοσκουφίτσας, που ταιριάζει γάντι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος15/4/13 11:17 π.μ.

  "Εξάντληση πολιτικού κεφαλαίου του Καλαφατέλη και του Βορριά", σύμφωνα με τον 15/4, 1.15 π.μ.
  Ήδη καταναλώνονται και τα τελευταία αποθέματα. Για τον πρώτο μεταγραφές τύπου Ίσσαρη και τακτικές τύπου Ροίδη (σιγά μην ανεξαρτοποιήθηκε) και για τον δεύτερο επανεμφανίσεις τύπου Κουλουψούζη, όπως φαίνεται σε δελτίο τύπου της Συμμαχίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος15/4/13 1:36 μ.μ.

  Τι είδους σωθικά είναι κι αυτά δεν μπορώ να καταλάβω. Συνέχεια τρώγονται και δεν τελειώνουν με τίποτα. Α πα πα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος15/4/13 1:43 μ.μ.

  Δ.τσα δυστυχώς αυτό το ωραίο θέμα που έβαλες δεν βρήκε ανταπόκριση. Τυχαίο; Δε νομίζω. Όλοι βλέπουν εκεί μέσα ένα κομμάτι από τον εαυτό τους και "κρύβονται". Γράψε κάτι για την επίθεση Παπαπαναγιώτου στον Ζυγούνα στο δημοτικό Συμβούλιο που απ' ότι μου είπαν ήταν "όλα τα λεφτά" και θα δεις πόσα σχόλια θα έχεις. Μέχρι το Πάσχα θα γράφουν προσδοκώντας σε ...ανάσταση "νεκρών".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος16/4/13 7:33 π.μ.

  ΚΑΛΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ;;;; ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ , Ο ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ , Ο ΡΟΙΔΗΣ, Ο ΒΟΡΡΙΑΣ, Ο ΙΣΣΑΡΗΣ,
  Η ΛΕΝΑ ´Η Ο ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΥ 6%.!!! ΑΥΤΟΙ ΠΑΝΕ.!!!! ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΚΛ@ΝΟΥΝ.!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος16/4/13 5:16 μ.μ.

  μετα τις ροχαλες οι πεθαμενοι,πρεπει να υπαρχουν πολλοι
  διεστραμμενοι, για να υπαρχει αυτο το blog?

  Mου αρεσει οτι, ξεκίνησα να το διαβαζω,γιατι ειχε κουλτου
  ρα και τα πολυ χυδαίας αισθητικης δεν περνουσαν,τότε οταν και η δ/α, υπερασπιζότανε την κουλτουρα της.
  καληνύχτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καληνύχτα και σε σένα φίλε
  Το blog δεν περιμένει φυσικά τους "διεστραμμένους" (όπως τους λες) για να υπάρχει. βεβαίως, οι αναγνώστες με το χαμηλο επιπεδο αισθητικής υπάρχουν ανεξαρτήτως αν είναι του γούστου άλλων.
  Προσωπικά, τέτοια σχόλια με χαλάνε και κάποια ίσως και να με πληγώνουν. Κι έτσι, κατά καιρούς, λογοκρίνω κάποια - άλλοτε πάλι όχι.
  Όπως και να το κάνεις όμως, όλο αυτό (μαζί και η δική σου παρέμβαση - είναι ένας καθρέπτης της κοινωνίας μας (και της κουλτούρας της).
  Αν σ' ενοχλεί, κάνε κάτι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος16/4/13 6:46 μ.μ.

  Ενώ οι υπόγειες και χωρίς αρχές συμπράξεις κάποιων στο δημοτικό συμβούλιο με τον Καλαφατέλη είναι υψηλής κουλτούρας και αισθητικής επιτεύγματα.
  Και μόνο η εικόνα του σώματος σε κάθε δημοτικό συμβούλιο να παρακαλάτε τον Καίσαρα να τηρήσει τις "δεσμεύσεις" του, σας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα και δια παντός στα μάτια των πολιτών.
  Τυχαίο; Δε νομίζω. Αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής επιλογής κι αυτό είναι το απογοητευτικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ανώνυμος17/4/13 8:39 π.μ.

  Στο κουτσομπολιό είμαστε πρώτοι και καλύτεροι. Όπως και στα, τα ξέρω όλα, να ήμουν υπουργός ακόμα και πρωθυπουργός να δεις τι θα έκανα, δεν ξέρουν τι τους γίνεται κλπ. Στην απλή ερώτηση τι προτείνεις να γίνει, ουσιαστικά δεν υπάρχει ξεκάθαρη και ασφαλή απάντηση. Όλοι ψηφίζουμε αυτούς που βγαίνουν στα ΜΜΕ και μας κάνουν πλύση εγκεφάλου. Τους κατά κανόνα άχρηστους και καπηλευτές του συστήματος διακυβέρνησης συμφερόντων και κατεστημένων. Τους τυχοδιώκτες και επαγγελματίες θηρευτές του πλούτου αυτού του τόπου, που δεν είναι μόνο οικονομικός, αλλά κυρίως ηθικός , πνευματικός, επιστημονικός, πολιτιστικός , περιβαλλοντικός. Μας σκοτώνουν το μυαλό και την ψυχή μας, μας αναγκάζουν να ξεπουλήσουμε την γη και την περιουσία μας, μας οδηγούνε μαζί με το κορμί να υποδουλώσουν και το πνεύμα μας. Όλα αυτά δεν γίνονται μόνα τους και ακαριαία, αλλά μεθοδικά, με την καταλυτική συνεισφορά των πολιτικών και των ΜΜΕ, που πάντα ήταν ξεπουλημένα. Εμείς τι κάναμε γι αυτό, αρκεστήκαμε στην κάλπικη χλιδή, την τεχνητή ευφορία, την γκλαμ ουριά, την εικονική πραγματικότητα. Και για να το συνδέσουμε με τα τοπικά, ακολουθήσαμε τους ντόπιους άχρηστους και καπηλευτές του συστήματος στην αρπαγή της εξουσίας. Σπεύσαμε να στοιχηθούμε πίσω από τους «άξιους» εκπροσώπους του σάπιου συστήματος που έφερε τον τόπο μας σε αυτή την κατάντια. Είμαστε συνυπεύθυνοι στην καταστροφή μας, είμαστε άξιοι της τύχης μας και αυτών που μας διοικούν. Δεν κάνουμε ένα βήμα μπροστά, δεν μιλάμε καθαρά, δεν δεχόμαστε την αξιολόγηση, δεν δεχόμαστε να ακούμε και να συμμετέχουμε, μας αρκεί να μιλάμε χωρίς τα λόγια μας να έχουν αξία, μας αρκεί το φαίνεσθε και όχι η ουσία και η αλήθεια, δεν μας φταίει ο εαυτός μας αλλά οι άλλοι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε οι «άλλοι», είμαστε εμείς που με θάρρος πρέπει να πούμε το όνομά μας και να αποδεχθούμε την ευθύνη και το ρόλο μας για ένα καλύτερο μέλλον.
  Κ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος17/4/13 10:58 π.μ.

   Αγαπητέ Κ.Κ.
   Εάν έκανες όσα λες δηλαδή στοιχίστηκες πίσω από 'άξιους' εκπροσώπους ενός σάπιου συστήματος, αρκέστηκες στην τεχνητή χλιδή, την γκλαμουριά, την εικονική πραγματικότητα και ακολούθησες ντόπιους άχρηστους καπηλευτές κλπ, τότε καλά να πάθεις. Εμείς που δεν τους ακολουθήσαμε τι φταίμε να 'πληρώνουμε' τα δικά σου (σας) λάθη; Καλή η αυτοκριτική αλλά δεν γιάνει την κατάσταση. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών και πάλι λάθος θα κάνεις γιατί έχεις αποκτήσει έφεση πλέον...

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος18/4/13 9:30 π.μ.

   Αγαπητέ 10.58 σε όλο το κείμενο ο ΚΚ αναφέρει το εμείς, εσύ γιατί στάθηκες και ενοχλήθηκες από το "στοιχηθούμε", όλα τα άλλα που αναφέρει δεν είναι αλήθειες; Πιστεύω ότι οι αλήθειες μας ενοχλούν. Ο κάθε ένας από εμάς ας λέει την αλήθεια και αυτά που πραγματικά πιστεύει και κάτι καλύτερο θα προκύψει.

   Διαγραφή
 15. Ανώνυμος17/4/13 10:21 π.μ.

  Κολοκύθια στο πάτερον με αφόρητη μπουρδολογία. Τετριμμένα λόγια, κοινότυπες και βαρετές διαπιστώσεις, παρέμβαση παρουσίας χωρίς καμμία ουσία. Στην απλή ερώτηση που ο ΚΚ μόνος του θέτει "τι προτείνεις να γίνει" απαντά με ένα μεγάλο τίποτα. Δεν μπορεί να είναι αυτός, με τα ίδια αρχικά, που θέλει να ηγηθεί στο δήμο μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμος17/4/13 12:51 μ.μ.

  Αρκετά αυστηρούς σας βρίσκω με κάποιον που στοχάζεται δημοσίως για πράγματα που αφορούν όλους μας κι όχι μόνο τον ίδιο.

  Ιδίως αυτό το: "εμείς που δεν τους ακολουθήσαμε, τι φταίμε να 'πληρώνουμε' τα δικά σου (σας) λάθη;" μου κάθεται λίγο περίεργα, τόσες φορές που το ΄χω ακόυσει. προπαντός όταν βγαίνει από στόματα άλλων κοψοχέρηδων ή δήθεν "αμόλυντων", που προτιμούν το (προσωπικό τους) καταφύγιο από την αρένα των κοινών.
  Ειδικά στους τελευταίους, έχω κάτι να πω:

  "Δεν μπορείς να λειτουργήσεις σαν μέρος της λύσης, αν δεν έχεις υπάρξει μέρος του προβλήματος και δεν έχεις αποφασίσει να κάνεις κάτι, έχοντας συνειδητοποίησεις τα λάθη σου". Αλλιώς είσαι ένας σταυροφόρος ή παραμυθάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος18/4/13 12:10 π.μ.

   Αμάν τι διαβάζω απόψε η γυναίκα. Άκου για να λειτουργήσεις ως μέρος της λύσης του προβλήματος θα πρέπει να έχεις υπάρξει μέρος του προβλήματος. Δ. τσα μάζεψέ τους. Αυτά δεν τα λένε ούτε ο ΓΑΠ με τον Βενιζέλο. Πρέπει να έχεις σε τεράστιο βαθμό λερωμένη τη φωλιά σου για να λες τέτοιες μακακίες. Α πα πα πα πα.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος18/4/13 7:55 π.μ.

   Σου διαφεύγει μια ουσιώδης διαφορά: Οι ΓΑΠ, Βενιζέλος κλπ κλπ κλπ ούτε έχουν συνειδητοποίησει τα λάθη τους ούτε έχουν αποφασίσει πραγματικά να κάνουν κάτι για να αλλάξουν την κατάσταση.
   Αυτό που προσπαθούν είναι να αποφύγουν τις ευθύνες και να διατηρήσουν την κατάσταση όσο γίνεται. Συνεπώς δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

   ΥΓ. Μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα για λερωμένες φωλιές.

   Διαγραφή
 17. Ανώνυμος17/4/13 1:51 μ.μ.

  Άγριος σκυλοκαβγάς τη προχθές Δευτέρα στο περιθώριο της σύσκεψης για την απογραφή μεταξύ Σακελλαρίου - Καρασαρλή. Και που ΄σαι ακόμη όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ανώνυμος17/4/13 10:25 μ.μ.

  Άλλα τα λάθη τα δικά μας και άλλα κάποιου που θέλει να γίνει δήμαρχος. Άλλες οι προτάσεις οι δικές μας και άλλες αυτού. Άλλη η βαρύτητα η δική μας και άλλη αυτού. Τον πάνε κάποιοι αλλά αν είμαστε ειλικρινείς πρέπει να πούμε ότι το πράγμα δεν περπατάει. Πηγαίνει αγκομαχόντας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ φίλε, δεν θα συμφωνήσω μαζί σου.

   Σε μια πραγματική δημοκρατία, η βαρύτητα των προτάσεων των πολιτών πρέπει να είναι η ίδια, ανεξαρτήτως αξιώματος. Το ίδιο και η ευθύνη συμμετοχής. Αυτό που διαφέρει είναι το μερίδιο της ευθύνης διοίκησης.

   Τα δε περί αγκομαχητών αποτελούν φυσικά προσωπικές απόψεις και εικασίες - ή και διαμορφωμένες πεποιθήσεις - άξιες (ή μη) περαιτέρω συζήτησης.

   Διαγραφή
 19. Ανώνυμος18/4/13 9:14 π.μ.

  Αγαπητή δ/σ νομίζω ότι η θέση σου "για πραγματική δημοκρατία,ίδια βαρύτητα, αξιώματα και ευθύνες" για τα δικά μας δεδομένα (τοπικά και ελληνικά) είναι εξωπραγματική. Γιαυτό για τον καλό σου (μπορεί και "μας") πρέπει να βρεθεί κάτι πιό χειροπιαστό (δεν αρκεί μία παραίτηση). Το σύστημά μας καλώς ή κακώς είναι αρχηγοκεντρικό και οι ηγέτες νικηφόρων σχηματισμών, αν θέλουν να τους ανατεθεί η "ευθύνη διοίκησης", πρέπει να ξεχωρίζουν. Άλλωστε και εσύ τοποθετείς την άποψή σου σε συνθήκες "πραγματικής δημοκρατίας" που εδώ ούτε υπήρχαν ούτε θα υπάρχουν. Ας μην το πάμε λοιπόν σε θεωρίες και σε ευχές.
  ΑΝΟΙΞΙΩΤΗΣ 2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Ανοιξιώτη χαίρομαι που σε ξανακούω!

   Μερικές φορές για να επιτύχεις το έλασσον, πρέπει να διεκδικήσεις το μείζον. Υπό το πρίσμα αυτό (σ' αυτήν ακριβώς την δεδομένη συγκυρία, τοπική και ελληνική) δεν συμβιβάζομαι με άλλη μια αρχηγοκεντρική προσπάθεια - σχηματισμό (μάχης;) όπως αναφέρεις - κατάληψης του υψώματος. Γιατί, μετά από μια τέτοια "νίκη", τι;

   Γι αυτό το λόγο οι γνωστές συνταγές"ρεαλισμού" (εν προκειμένω αριστερο-σοσιαλιστικού;) δεν νομίζω ότι έχουν όχι μόνο αποτέλεσμα, αλλά ούτε καν απήχηση - παρά τις φαινομενικά αντίθετες δημοσκοπήσεις.

   Το σημειώνω αυτό γιατί πολλοί μπορεί να παρασυρθούν εύκολα από τις (προσωπικές) προσδοκίες τους.

   Χαιρετώ
   Δ/Σ

   Διαγραφή
  2. ΥΓ. Και φυσικά, οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από μια απλή συγγνώμη και παραίτηση - για οποιονδήποτε. Ο πήχης παραμένει πολύ ψηλά (ακόμα).

   Διαγραφή
 20. Ανώνυμος18/4/13 10:54 π.μ.

  διονυσοσκουφιτσα,
  αν σπείρεις μεροληψία΄
  αν καλλιεργεις εθνοσωτηρες που εχουν παντα δίκαιο
  αν κακολογεις ασύστολα

  σκέψου καλά τα παραπάνω και πρόσεξε τι σπέρνεις.
  φιλιά στην λ.χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί απευθύνεις το Πυθιακό αυτό σχόλιο σε μένα, αφού ποτέ δεν καλλιέργησα "εθνοσωτήρες" - άλλο αν κάποιοι αυτούς μόνο καταλαβαόνουν - ούτε κριτικάρισα ατεκμηρίωτα (αυτό που εσύ λές ότι δήθεν "κακολόγησα ασύστολα"). Όσο δε για τη μεροληψία, όταν μέχρι κι οι πέτρες ομολογούν την ανικανότητα της δημοτικής αρχής, δύσκολα μπορείς να μου τη προσάψεις.
   Απλώς, σκέψου εσύ, πως όταν κάποιοι ψεύτες, άχρηστοι και "πονηρούτσικοι" αρπάζουν την εξουσία, ε θα πρέπει να ξέρουν πως αυτό δεν είναι πια εύκολη δουλειά, γιατί όλο και κάποιος θα τους βγάλει στη σέντρα.

   Διαγραφή
 21. Ανώνυμος18/4/13 1:08 μ.μ.

  Μετά την άλλη "νίκη", τη "συμμετοχική", όπως πχ τύπου Καλαφατέλη, (σύνεδροι, εκλογές, ψηφοφορίες, κοροϊδίες,) τί?
  Αν δεν με απατούν μνήμη και πληροφορίες ήταν πολλοί οι υποστηρικτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μια νίκη (που δεν κερδίζεται με το μονοπλάνο ενός αρχηγού) ακολουθείται από ομαδική και προγραμματισμένη δουλειά. Οπότε εδώ δεν ενδιαφέρουν ούτε "σύνεδροι", ούτε "υποστηρικτές" αλλά παρόντες παραγωγοί

   Διαγραφή
 22. Ανώνυμος18/4/13 2:39 μ.μ.

  anonume 13 1:08 m.mν
  στην συμμετοχικη "νικη" τυπου καλαφατέλη, πρωτοστάτησαν
  νικητοπουλος-ζυγουνας-σπηλιωτης-φέρμελη-κοροβεση.
  οι "αδιαφθοροι" που την 'εκαναν'γιά να προλάβουν στις δημοτικές εκλογες να ειναι οι σωτηρες της πόλης,
  οι συνδημιουργοι της πόλης "πρότυπο" της Ανοιξης.
  Συγκρίνετε το Κρυονέρι με την 'Ανοιξη και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ανώνυμος18/4/13 3:22 μ.μ.

  Βρε αστοιχείωτε, τι δουλειά θέλουν οι κυρίες Φέρμελη και Κοροβέση με την Άνοιξη;
  Βρε ανενημέρωτε (σκόπιμα) μπορούν να συγκριθούν οι λαμογιές της διακυβέρνησης Καλαφατέλη στο Κρυονέρι με τους άλλους;
  Όταν με το καλό πατήσει το ποδάρι του ο Εισαγγελέας στις τόσες "εκκρεμότητες" του από εκείνη την περίοδο, ο Παπαγεωργόπουλος και ο Ψωμιάδης θα ωχριούν μπροστά του.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ανώνυμος18/4/13 9:46 μ.μ.

  Εσύ πονηρούλη 2.39 μ.μ. που έχεις τους δικούς σου λόγους να τους τσουβαλιάζεις όλους δεν μας λές τι ψήφησες στις τελευταίες εκλογές. Όχι βέβαια ότι έχει κάποια αξία, αφού ελέγχεται η ειλικρίνειά σου, αλλά για την ιστορία. Να ξέρεις πάντως ότι όταν εσύ πήγαινες άλλοι ερχόντουσαν. Συνενοηθήκαμε πονηρούλη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Ανώνυμος18/4/13 11:35 μ.μ.

  Όχι και πονηρούλης, φτηνούλης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ανώνυμος23/4/13 4:27 μ.μ.

  ανώνυμε 3.22 εκεινο το ποδαρι του εισαγγελέα, ολο περιμένεις να σηκωθεί και ολο τον ασήκωτο εχει.

  ονειρεύεστε να φαγωθεί ο ολίγιστος,αλλα ακομα και μπροστά σε αυτον, πιό ολιγιστοι φαίνεστε,πιό γλυκανάλατοι ρε μεγάλοι, αμα λάχει να πούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή