.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΝΥΣΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ MOZZILA FIREFOX

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Αλλαγές στο δημοτικό χάρτη

Σημαντικές πρωτοβουλίες, ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014, παίρνουν σάρκα και οστά αυτές τις μέρες. Οι πρωτοβουλίες αυτές φιλοδοξούν να αναδιατάξουν πλήρως τον χάρτη της προεκλογικής περιόδου, την οποία έχει (ανεπισήμως) ανοίξει προ μηνών ο δήμαρχος, με τις πολλές και διαρκείς επαφές του για την κατάρτιση ψηφοδελτίου. (Μακάρι να τον απασχολούσαν και τα καθημερινά του καθήκοντα στον δήμο όσο τα περί της επανεκλογής του…)

Έτσι λοιπόν, χθες ανακοινώθηκε η πρόθεση συνεργασίας 48 δημοτικών παραγόντων και πολιτών (δείτε εδώ το κείμενο και τα ονόματα της ‘Πρόσκλησης Ελπίδας’), που προέρχονται από ένα πλατύ πολιτικό φάσμα. Η λίστα περιλαμβάνει, κατά το ένα τρίτο, νυν και πρώην δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους (από ΑΔΚ, ανεξάρτητους και Ενεργούς Πολίτες), πολλούς ανέντακτους πολίτες, καθώς και κάποιους που είχαν βάλει υποψηφιότητα το 2010.

Επίσης, μεθαύριο Τρίτη, ανακοινώνεται δημοσίως η ίδρυση μιας νέας δημοτικής κίνησης, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα έχει σαν κύριο κορμό τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. (Δείτε την Πρόσκληση και το Σχέδιο Διακήρυξης). 

Παρά το ότι οι δύο κινήσεις έχουν διαφορετικές - συμπληρωματικές όμως – κομματικές αναφορές, έχουν τέσσερα (πολύ σημαντικά) κοινά σημεία:
· Και οι δύο ασκούν έντονη κριτική στη παρούσα διοίκηση για τους ίδιους λόγους
· Και οι δυο διακηρύσσουν ότι είναι ανοικτοί σε συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.
· Και οι δυο προτάσσουν ως προτεραιότητα την κοινωνική αλληλεγγύη και το περιβάλλον
· Και οι δυο υιοθετούν τις αρχές της συλλογικότητας και της συμμετοχής των πολιτών.

Εκτιμώ δε, ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν σε μια (πιθανή) συζήτηση συνεργασίας είναι:
- Η υπέρβαση των (κομματικών) αγκυλώσεων και των (προσωπικών) ανταγωνισμών που ενδεχομένως προκύψουν και
- Η επιλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής και αναγνωρισμένων ικανοτήτων ως επικεφαλής και υποψήφιου-ας δημάρχου.

Επανερχόμενοι στα των σχημάτων, είναι επίσης γνωστό ότι, εδώ και καιρό, υπάρχει κινητικότητα (με συζητήσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις) στο χώρο μεταξύ ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με στόχο την δημιουργία ενός ενιαίου δημοτικού ψηφοδελτίου.

Έτσι, έχουμε (και πάλι) τέσσερα σχήματα που φαίνεται ότι λαμβάνουν θέση στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου. Το σκηνικό αυτό αφήνει - κατά τη γνώμη μου - λίγα περιθώρια για άλλους (αργοπορημένους) ‘παίκτες’ να κάνουν αυτόνομη εμφάνιση. Οι όποιες τέτοιες περιπτώσεις ίσως υποχρεωθούν μάλλον να συζητήσουν με τους ήδη υπάρχοντες στη ‘σκακιέρα’.

Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι υπάρχει κι ένα σενάριο που λέει ότι ίσως υπάρξει και κάποιο άλλο σχήμα. Αυτό φαίνεται να ενισχύεται από μια (περίεργη χρονικά) αναδημοσίευση μιας παλιότερης (προ 10 ημερών) ανάρτησης της Βορεινής, που προανήγγειλε την δημιουργία μιας δημοτικής κίνησης. Σύμφωνα με το τηλεγραφικό ‘ρεπορτάζ’, αυτή “δεν θα έχει καμία σχέση με την σύνθεση του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και η στελέχωση της (και) από μέλη του Δ.Σ. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”. Οι φήμες μάλιστα έκαναν λόγο ότι ο επικεφαλής θα είναι "μεταγραφή" από άλλο δήμο....

Σε μια τέτοια περίπτωση, το περιθώριο για τον σημερινό δήμαρχο στενεύει ασφυκτικά, ιδίως εφόσον τα σχήματα συνεχίσουν. Κι ακόμη περισσότερο, εάν προκύψουν και μεταξύ τους συνεργασίες. Οι τελευταίες δεν είναι καθόλου κακό ενδεχόμενο, φτάνει η συζήτηση που θα προηγηθεί να είναι ώριμη, δηλαδή να γίνει σε βάση προγράμματος και αρχών λειτουργίας και όχι προσωπικών ωφελημάτων ή ανταγωνισμών – ως είθισται δυστυχώς…

Όπως και να ‘χει, φαίνεται ότι ο απομένων 1,5 μήνας μέχρι τα ‘μπάνια του λαού’ θα είναι γεμάτος ειδήσεις και εξελίξεις. Να ‘μαστε καλά να τις παρακολουθούμε και να τις σχολιάζουμε!

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος16/6/13 5:43 μ.μ.

  Διάβασα με χαρά και ελπίδα το παραπάνω κείμενο. Όταν όμως είδα ποιοι είναι οι "μπροστάρηδες" στην κίνηση δεν ήξερα αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω, με αρκετούς εξ' αυτών. Όσο για την διακήρυξη είναι στο μεγαλύτερο μέρος εκτός τόπου και χρόνου και μου κάνει εντύπωση πως εκφράζει κάποιους από αυτούς που την στηρίζουν οι οποίοι έχουν δείξει μέχρι σήμερα εντελώς διαφορετικά δείγματα γραφής. Επειδή όμως ξέρω ότι η εξουσία ενώνει το προσπερνώ.
  Η διαπίστωσή μου είναι και ο θεός να με βγάλει ψεύτη ότι τελικά δεν αλλάζει τίποτε σ' αυτό τον τόπο. Το σκηνικό μου θυμίζει αυτό που γίνεται στην κεντρική διοίκηση όπου κάποιοι περιμένουν ακόμη ότι θα μας ...σώσει η τρικομματική κυβέρνηση. Μία ακόμη τραγωδία αδέλφια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος16/6/13 6:28 μ.μ.

  Δεν κατάλαβα αν το κείμενο τελικά σου άρεσε ή όχι; Γιατί ενώ λες ότι είχες χαρά και ελπίδα μέχρι που διάβασες τα ονόματα, μετά το χαρακτηρίζεις εκτός τόπου και χρόνου.
  Δεν ξέρω φίλε αν τα λόγια σου είναι βαριές κουβέντες από κάποιον που πιστεύει τον εαυτό του άσπιλο και αμόλυντο ή πονηρές από κάποιον που βλέπει την Αλεξάνδρεια που χάνει.
  Εγώ πάντως προσπερνώ τις φανφάρες σου περί εξουσίας. Και σου λέω ότι αν πιστεύεις στην παρθενογένεση κάνε κάτι πιο "σωτήριο" και λιγότερο "τραγικό".

  Ένας από τους 48.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος17/6/13 12:09 π.μ.

  Μπροστάρης μπορεί να είναι ο καθένας απο εμάς που ζούμε σε αυτόν τον Δήμο και αγωνιούμε για το μέλλον των παιδιών μας, το περιβάλλον, την διαφάνεια και την διοίκηση από ανθρώπους που αξίζουν την ψήφο μας.
  Επιτέλους να φύγει αυτή η φαυλότητα, η αναξιοκρατία και η ανεντιμότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή